Toegankelijkheid of inclusie

Spoorbrug over de lek bij zonsondergang

In een wereld waarin steeds meer digitaal en online gebeurt is het soms lastig te zien of iedereen mee kan doen. Voor veel mensen is het internet helemaal niet zo toegankelijk als je misschien zou denken. 

Ik dacht altijd dat op het web er geen of bijna geen onderscheid gemaakt wordt tussen mensen. Maar hé verassing, niks is minder waar. Zeker online zijn er zoveel zaken waardoor lang niet iedereen mee kan doen. 

Iemand met een visuele beperking is afhankelijk van voorlees software bijvoorbeeld. Maar zulke programma’s lezen geen afbeeldingen voor, die moet je dus wel een beschrijving meegeven. En iemand die een motorische beperking heeft en daardoor minder goed met de muis overweg kan. Die moet met de tabtoets wel vlot je website door kunnen navigeren. En iemand met autisme, is vaak prikkelgevoeliger. Het is dan wel fijn als er niet overal felle kleuren en lappen tekst gebruikt worden. En zo kan ik voor nog meer mensen wel een tijdje doorgaan. 

Het lijkt misschien onmogelijk een website te bouwen die voor iedereen 100% toegankelijk is. En weet je, ik denk dat het daar niet perse omgaat. Ik denk dat het zoveel belangrijker is dat je, je ervan bewust bent dat er zoveel verschillende mensen zijn die heel graag mee willen doen. Die niet op dezelfde manier de wereld waarnemen als jij maar er wel gewoon bij horen. En die vooral dat gevoel willen krijgen, ik hoor erbij. 

Dus als je met je website aan de slag gaat, en je denkt aan al die mensen die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen. Je  probeert rekening met ze te houden, kijk dan maak je al een groot verschil. Dan is het niet belangrijk of jouw website aan alle toegankelijkheid eisen voldoet. Inclusie is zoveel waardevoller. Iedereen hoort erbij en mag er zijn.

Wil je weten hoe jij met jouw website een groot verschil kan maken? Stuur me een berichtje, met mijn oog voor toegankelijkheid kijk ik graag met je mee. 

Zo werken we samen mee aan een inclusieve samenleving en voor jou een website die werkt 😉. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven